Az ikerkerekes traktorabroncsozás előnyei

traktorgumi

Az ikerkerekes traktorabroncsozás segítségével az erőgép nagyobb vonóerőkifejtésre képes, a fajlagos hajtóanyag-fogyasztás mérsékelhető, és a talajkárosodás mértéke jelentősen csökkenthető. Az ikerkerekes abroncsozás elősegíti a kiegyensúlyozott növénynövekedést, ezáltal a terméshozam növekedését is. A kerekes traktor gumiabroncsozással létesít kapcsolatot a talajjal, az úttal. A gyári OEM (első felszerelésű) traktorgumiabroncsozás általában nem az optimális felhasználói igényhez igazodik, hanem úgynevezett „standard” vállalatiszabvány-előírásnak megfelelő.

traktor

A mai traktorok tömegükhöz képest nagy motorteljesítménnyel rendelkeznek, amelyet gyakran nem tudnak kihasználni. A motor leterhelése a traktor haladási sebességének növelésével és/vagy a nagyobb vonóerő kifejtésével érhető el. A legnagyobb haladási sebességet hazánkban a hatósági előírás közúton a 40 km/h értékben korlátozza. A mezőgazdasági munkák során a munkagépre javasolt haladási sebességet nem célszerű túllépni.

A rendelkezésre álló traktor hatékonyságának növelésére – a felhasználó számára a nehéz szántóföldi munkavégzés során – marad a traktor vonóerejének befolyásolása. A vonóerő növelhető a traktor pótsúlyozásával, illetve a jól terhelhető, nagy átmérőjű, széles gumiabroncsozással.

A gazdák számára egyre inkább fontos cél a vonóerő növelése mellett vagy annak ellenére –, hogy minimalizálják a kerék által keletkező káros talajtömörödést és talajnyírást, amely alapvetően két módon érhető el. Egyrészt alacsony légnyomású gumiabroncs-rendszerek alkalmazásával, másrészt pedig nagy átmérőjű, széles kerekek használatával. A kétféle megoldás természetesen kombinálható is.

Ikerkerekes dupla „standard” abroncsozás

A traktor ikerkerekes (dupla „standard”) abroncsozása (1. kép) abból az elgondolásból született, hogy a nehéz, pótsúlyozott erőgép tömege kedvezőbben oszlik el két kerék felületén, ennek révén a talaj felületi nyomása és a nyommély- ség kisebb lesz, tehát kevésbé károsodik a talaj. Az eredeti gyári „standard” gumiabroncsozás megduplázása nehéz talajmunkáknál a motorteljesítmény átvitelének hatékonyságát közel 20%-kal növeli, miközben a gázolajfelhasználás akár 12-15%-kal is mérséklődhet a szimpla gumiabroncsozáshoz viszonyítva.
A 300 LE motorteljesítmény feletti traktoroknál – a növény fejlődésének elősegítése érdekében – egyre inkább a talajkárosodás minimalizálásának elérése a cél. Ebben az esetben relatíve kis tömegű, pótsúlyozás nélküli ikerkerekes traktorokat alkalmaznak. A különböző ikerkerekes megoldások eredmé- nyessége ezen a területen is igen jelentős. A német Grasdorf GmbH. teljes körű traktorgumiabroncsozás optimális megvalósításával foglalkozik. A német vállalat szerint a különböző ikerkerekes megoldásokkal elérhető terület- teljesítmény és változó költségek számszerű adatait (tájékoztatás jelleggel) a 1. ábra mutatja.

 

Az ikerkerekes felni 10-20 mm vastag acéllemezből készül igen változatos kivitelben. A hagyományos ikerkerekes kialakítás esetén a főkerék felnitárcsájához csőtoldós betét közbeiktatásával többkampós, menetes csatlakozószerkezettel kapcsolódik a külső ikerke-rék felnitárcsája (lásd az 1. képen jobbra). A csatlakozószerkezet által kifejtett szorítóhatásra ébredő súrlóerő viszi át a motornyomatékot a külső kerékre. A csatlakozószerkezetek különfélék lehetnek. Előszeretettel a „Stocks” és a „Schaad” rendszereket alkalmazzák a standard ikerkerekes megoldásoknál. Nagyobb kerékerő átvitelére az úgy nevezett csőtoldós megoldás fejlesztették ki, amelynél a traktor főkerekére, az agyra van rácsavarozva egy „csőkuplung”, és ennek külső oldalához kerékcsavarokkal rögzítik a külső felnitárcsát.

A gumiabroncsozás optimális kialakítása az ikerkerekes kialakítás mellett kiterjed a gumiabroncs minőségének (méret, bordázat), az abroncs légnyomásának célszerű megválasztására is. A helyes guminyomás szabályozásával a talajtaposási kár akár 50%-a is megelőzhető.

Ikerkerekes művelő kerékabroncsozás

A sorok közötti munkához keskeny, nagyátmérőjű, úgynevezett művelőkerekeket alkalmaznak. Ebben az esetben ikerkerekes művelő kerékabroncsozás (2. kép) a nagy teljesítményű és nehéz munkagépek használata esetén szük-ségszerű. A vonóerő növelése és a kerekek alatti talajkárosodás mérséklése mellett az erőgép ke- resztirányú stabilitása is növekszik az ikerabroncsozás segítségével. Az ikerfelnik a sortávolsághoz igazodva széles távtartóbetéttel rendelkeznek, hogy a külső művelőkerék a sorközben elférjen. Az acéllemezből hegesztéssel készült felnik általában fix mérettel rendelkeznek. A szokásostól eltérő, más különböző sortávolságokhoz illeszkedő ikerfelniket egyedi meg-rendelés alapján gyártják le. Létezik olyan megoldás is, ahol a két keréktárcsát csavarkötéssel kapcsolja össze a középső távtartóbetét. A távtartóbetét szélességének változtatásával egyszerűen illeszthető az ikerfelni a sortávolsághoz. Az ikerkerekes művelő kerékabroncsozás alkalmazásának legnagyobb előnye kerekek alatti talajtömörítés mértékének csökkentésében van (2. ábra). A növények optimális növekedését biztosítva négy sorban nagyobb termésmennyiséget lehet elérni.

Ikerkerekes abroncsozás megválasztása

Még a traktortechnikában jártas gazdák számára sem könnyű feladat az ikerkerekes abroncsozás megválasztása. Több tényezőt kell egymással összefüggésben mérlegelni: a traktor kialakítását, a gumiabroncs rendszert, a gumiabroncsot, az ikerfelni mé- retét és annak szerelhetőségét stb. Az ikerkerekes abroncsozás megvalósítása tetemes beruházási költséggel jár, amely a változó költségek mérséklődésével és a magasabb terméshozammal 1-3 év alatt térül meg.

Az ikerkerekes alkalmazás elhatározása után a szükséges mezőgazdasági munkák megkezdése előtt célszerű felkeresni a traktor márkakereskedőjét szakvélemény érdekében. 

 
traktorgumi

Az eredményes döntés után mielőbb meg kell rendelni az ikerfelniket és a hozzájuk tartozó gumiabroncsokat az ezekkel foglalkozó szakvállalattól, szakkereskedőtől. Érdemes szezonon kívül rendelni, mert az egyes gyártók/forgalmazók könnyebben adnak nagyobb kedvezményeket ebben az időszakban. A traktor gépkönyve által ajánlott megoldáshoz nem szükségszerű ragaszkodni. Az ikerkerekes abroncsozással foglalkozó vállalkozások rendelkeznek olyan szakmai ismeretekkel, valamint traktor-, gumi-, felniadatokkal, amelyekkel a legoptimálisabb megoldást tudják megvalósítani minden gazda számára. Az olcsóbb nem mindig gazdaságosabb megoldás, mert például a drágább, de flexibilisebb nyomtáv-állítható felnik vásárlásával sokat lehet megtakarítani, mert egy ikerkerekes garnitúrát különböző traktortípushoz is alkalmazhatnak.

forrás: www.agraragazat.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

gri connect
GRI CONNECT

Az elmúlt években a gumiabroncs-gyártó iparban paradigmaváltás történt a fenntartható

KÉRJ AJÁNLATOT!

Atra favicon logo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak.