Mikor szükséges lecserélni  a targonca gumit?

targonca gumiabroncs

Hogyan találjam meg a számomra megfelelő gumiabroncsot?

A legjobb módja annak, hogy megtalálja a megfelelő gumiabroncsot, ha szakemberhez fordul. Az első dolog, amit tudnunk kell, hogy milyen méretű gumiabroncsra van szüksége. A megfelelő típusú gumiabroncs a targonca használatától függ. Például, ha raktári környezetben használja a targoncát, akkor más típusú gumiabroncsra lesz szüksége, mint ha kültéri környezetben használná.

Mikor cseréljem le a targonca gumijait?

Miért elengedhetetlen a targonca gumiabroncsainak időben történő cseréje? A kopott gumiabroncsok növelik a targonca terhelését és csökkentik a hatékonyságát, ha sokáig halogatjuk a gumik cseréjét, akkor maga a munkagép is károsodhat. Ezért fontos, hogy időben felismerjük a jeleket. Először általában csökkent üzemanyag-hatékonysággal találkozhatunk, de emellett még több jel is figyelmeztet minket arra, hogy időben elvégezzük a targonca gumiabroncs cseréjét.

1. A gumiabroncsok kopásig elhasználódtak

Az általunk forgalmazott targonca gumikon megtalálható kopásjelző vonal. Ez a vonal az eredeti gumiméret körülbelül 20%-át képviseli. A vonal elérését követően a targonca üzemeltetése nagyobb terhelést jelent az alkatrészeknek, ami növeli az üzemanyag-fogyasztást és a biztonsági kockázatokat. Ha a targonca gumi a vonalig kopott, a gumiabroncsot ki kell cserélni.

2. Jól átható sérülések a targonca gumin / felületén

Amennyiben a kezelő, a targoncájával nem sima felületű talajon közlekedik, úgy a targonca gumiabroncsain szabad szemmel jól látható sérülések keletkezhetnek, amelyek göröngyös vezetést okozhatnak a kezelő számára.

gumi defekt
3. Lapos felületek

Síkfoltok keletkezhetnek a gumiabroncsokon, ha a targonca nagy rakomány szállítása közben többször élesen kanyarodik. Több lapos felület is kialakulhat a kerekeken, ha talaj amin közlekednek egyenetlen. 

4. Repedt gumik

Ha túlterheli targoncáját, a gumiabroncs hője felhalmozódik és radiális repedéseket okoz. Ha újabb és újabb repedések jelennek meg a targonca gumin, fontolja meg egy nagyobb vagy szélesebb gumiabroncs használatát. Ez segít a terhelés súlyának eloszlásában. A nagy távolság megtétele terhelés nélkül azt okozza, hogy a hő felhalmozódik, mivel, az egyenletes elosztás helyett az ellensúly a kormányzott gumikon nyugszik.

A targonca gumiabroncsainak rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen. Minden üzemeltetés előtt a kezelőnek ellenőriznie kell a gumik kopását és sérüléseit, mivel ha időben észlelik a problémákat, elkerülhető a teljes gumiabroncs cseréje.

+1 TIPP

A targonca gumik cseréjénél talán még fontosabb a munkagéphez és a tevékenységhez leginkább megfelelő gumik kiválasztása. Targonca vásárlás előtt tudnod kell milyen targonca felel meg leginkább a céljaidnak, milyen körülmények között kell használnod, ez alapján pneumatikus gumiabroncsú targoncára vagy szilárd, tömör abroncsú targoncára eshet a választásod. Tudnod kell, hogy külső vagy belső térben, sík vagy egyenetlen felületen használod majd a gumiabroncsot valamint a gépet.

Egy biztos! A megfelelő rendeltetésszerű használat és a folyamatos karbantartás számottevően megnöveli gumiabroncsaid élettartamát.

Ha további információra van szüksége, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, szakértőink készséggel állnak rendelkezésére.

A targonca abroncsok karbantartása

A targonca gumik cseréjénél lényeges, hogy mikor következik be, hiszen komoly kiadásnak számíthat!

Mit tehet annak érdekében, hogy minél tovább tudja használni biztonságosan targoncája gumiját?

Megfelelő nyomás fúvott gumik esetén:

Akárcsak az autók esetében, az energia-megtakarítás és a károsodás megelőzése érdekében is nagyon fontos, hogy a targonca gumiabroncsai megfelelő nyomásra legyenek felfújva.

A fúvott gumiabroncsok egy idő után veszítenek a bennük lévő üzemi légnyomásból, ezért azt napi rendszerességgel ellenőrizni érdemes. Alacsony nyomás esetén nagyobb a kockázata annak, hogy defektet kap, vagy az abroncs idő előtt elhasználódik, erőteljesen kopik a mintázat széle vagy szétreped. A túlzott nyomás miatt pedig a gumik közepe kopik el idő előtt. A helyes nyomás beállításához vegye figyelembe a kerekekre nehezedő súly mértékét és az adott terheléshez tartozó gumiabroncsgyártói ajánlásokat.

A tömör gumiabroncsoknál előnyös, hogy nincs szükség nyomás ellenőrzésre és a defektek veszélye sem fenyeget. Akár kisebb darabok is hiányozhatnak belőle, ha ez nem befolyásolja a biztonságos használatot, nincs szükség a cserére, a kopáshatárig használható az abroncs. A futófelület teljes elkopásáig lehetőség van a mintázat újra vágására is, így folyamatosan fenntarthatjuk a biztonságos használat feltételeit.

targonca gumi

A futófelület vizsgálata

Addig használhatja a gumiabroncsokat, amíg a futófelület mintája el nem kopott. A futófelület mintázatán felüli használat biztonsági kockázatot jelent, mivel a gumiabroncsok egyre érzékenyebbek a defektekre, balesetekre.

Biztonságos használat

Az optimális vezetési magatartás elengedhetetlen, ha meg akarja akadályozni a gumiabroncsok túlzott kopását. A túl gyors kanyarok, a hirtelen fékezés és az intenzív gyorsulás szintén erősebben koptatják az abroncsokat. Amellett, hogy pénzt takarít meg abroncsainak lassabb kopásával, a helyes nyomás beállításával csökkenti a gördülési ellenállást, ezzel energiát és üzemanyagot takarít meg.

Biztonságos tárolás

Kerülje el a géppel való parkolást ott, ahol hosszabb ideig közvetlen napfény éri: az erős napfénytől sokkal gyorsabban öregszenek az abroncsok. Azt is javasoljuk, hogy kerülje a zsírral, benzinnel, illékony oldószerekkel vagy más olyan anyagokkal való érintkezést, amelyek a gumi gyors tönkremeneteléhez vezetnek.

Ezek is érdekelhetnek

gri connect
GRI CONNECT

Az elmúlt években a gumiabroncs-gyártó iparban paradigmaváltás történt a fenntartható

KÉRJ AJÁNLATOT!

Atra favicon logo

A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak.